15 februari 2021
Persartikel: Actief Terhagen steunt het grootste natuurontwikkelingsproject van de Rupelstreek.
De voorbije weken zijn er berichten verschenen van bewoners die het niet eens zijn met de voorliggende plannen voor de sanering van de kleiputten in Terhagen en Boom. Dorpscomité Actief Terhagen blijft wél achter de plannen staan van wat mogelijk het grootste natuurontwikkelingsproject van de Rupelstreek voor de komende jaren is.
De kleiputten liggen ons zeer nauw aan het hart. Met een groep vrijwilligers hebben we jaren geleden wandelpaden aangelegd in de putten, en jaarlijks onderhouden we die ook. Actief Terhagen volgt het saneringsdossier van de kleiputten dan ook al héél lang op. We zijn blij dat de verschillende storten in de putten eindelijk fatsoenlijk aangepakt gaan worden. Wij hebben vertrouwen in de analyses die door onafhankelijke studiebureaus gebeurd zijn en die tot, door OVAM goedgekeurde, concrete saneringsplannen geleid hebben. Die analyses zeggen heel duidelijk dat een grondige sanering in de zin van een volledige afdekking van de storten noodzakelijk is.
Uiteraard is het jammer dat daardoor een deel van de natuur tijdelijk zal moeten verdwijnen, maar we zijn er van overtuigd dat dit voor de toekomst de beste oplossing is. We staan ook achter de aanpak om grond van de Oosterweelverbinding te gebruiken voor de afdekking, omdat dit de enige manier is om te vermijden dat het saneringsproject tot een mobiliteitsinfarct in onze regio zou leiden.
Deze aanpak biedt ook de beste garanties om op een duurzame manier opnieuw bomen te laten groeien in het gebied. Wij steunen immers de langetermijnvisie die onder meer vanuit het participatietraject met omwonenden is gegroeid. Het Instituut voor Natuur en Bos heeft naar onze mening zinvolle plannen uitgewerkt om het gebied om te vormen tot een nog waardevoller en vooral meer duurzaam natuurgebied dat klaar is voor de klimaatverandering.
We dringen er op aan dat ook in de uitvoeringsfase de experten de ontwikkelingen op het terrein zullen blijven opvolgen en dat het terrein later op een even professionele manier zal beheerd worden.
Van de eigenaars van het gebied – de Provincie Antwerpen en de Vlaamse Waterweg – verwachten we meer en duidelijkere communicatie om zo onduidelijkheden en niet gestaafde berichtgeving te voorkomen. Van onze politici verwachten we dat ze zich blijvend engageren voor wat wel eens het grootste natuurontwikkelingsproject van de Rupelstreek kan worden.
Alleen op die manier kan het draagvlak voldoende groot blijven om dit voor iedereen tot een succes te maken.
Update 25 november 2019
In het kader van de voorzorgsmaatregelen rond het voormalige asbeststort in de Kleiputten ter hoogte van de Bosstraat in Boom worden vanaf de week van 25 november nog enkele werken uitgevoerd. Verwacht wordt dat deze werken een 3-tal weken zullen duren.
Er zal een bijkomende afsluiting geplaatst worden op een wandelpad dat nog toegang geeft tot het asbeststort. Dit wandelpad vertrekt ter hoogte van de garageboxen in de Nachtegaalstraat te Boom.
Aan de reeds geplaatste omheining zullen enkele herstellingswerken uitgevoerd worden waar beschadigingen opgemerkt werden. De prikkeldraad die geplaatst werd aan een steile helling vlak naast het wandelpad zal vervangen worden door gladde draad zodat dit geen gevaar meer vormt voor voorbijgangers.
Verder werd vastgesteld dat de aangevoerde afdekgrond nabij de parking in de Bosstraat door afstromend regenwater weggespoeld werd. De geplaatste geotextiel is wel nog intact. De erosie en geulvorming op deze locatie zal aangepakt worden door het aanbrengen van kokosvezelmatten op de steilste, meest kwetsbare zones. Dit is een natuurlijk product waar nog water doorloopt en waardoor vanaf het groeiseizoen, lente 2020 ook planten op zullen kunnen groeien.
De werken die 2 weken geleden begonnen om enkele zones met ongebonden asbest af te dekken, werden vandaag afgerond. In de winterperiode (van december 2019 tot mei 2020) zullen ook nog nieuwe luchtmetingen uitgevoerd worden in de omgeving van de Bosstraat
Update 8 november 2019
Op woensdag 13 november start Mourik in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv met het afdekken van de laatste zone met ongebonden asbest in het kader van de voorzorgsmaatregelen. De werken zullen duren tot vrijdag 22 november.
Onderstaande communicatie wordt opgenomen op de website www.kleiputtenterhagen.be en verspreid via de projectpartners. Hier vinden jullie ter informatie een presentatie met meer detailinformatie over deze werken.
Zone met ongebonden asbest wordt afgedekt
Volgende week start De Vlaamse Waterweg nv met het afdekken van een zone met ongebonden asbest op het voormalige asbeststort in de Kleiputten ter hoogte van de Bosstraat in Boom. De werken worden uitgevoerd door erkend asbestdeskundige Mourik.
Vermits deze zone op een helling gelegen is, vereiste deze een specifieke aanpak. Tijdens de werken zullen de ongebonden asbestvezels gefixeerd worden en op een duurzame manier afgedekt worden. Dit afdekken gebeurt met een geotextiel waarop polyesterdoeken met epoxyhars aangebracht worden die voorzien zullen worden van een coatinglaag voor bescherming tegen de weersomstandigheden. Tijdens de werken zullen luchtmetingen uitgevoerd worden.
De afdek van deze zone betreft de laatste fase van de voorzorgsmaatregelen die genomen worden in afwachting van de definitieve sanering. Zo werd er de voorbije maanden ook een afsluiting geplaatst rond het volledige asbeststort om ervoor te zorgen dat buurtbewoners en recreanten niet in contact kunnen komen met asbesthoudend materiaal.
Sanering van 2 historische stortplaatsen en grondwater door afdekking.
In de kleiputten van Terhagen zijn de ophogingen en de afdeklaag van het Eternit-stort lokaal besmet met asbest en zware metalen.
Verder is er grondwaterverontreiniging die voornamelijk afkomstig is van het stort met huishoudelijk afval.
Uit een bodemonderzoek blijkt dat sanering noodzakelijk is.
Actief terhagen heeft in september 2017 een visienota opgesteld.
Op 18 december 2017 heeft Actief Terhagen een gesprek gehad met een afvaardiging van de provincie.
Het verslag van dit gesprek vind je hier.
Op woensdag 6 juni 2018 was er een startmoment participatie.
Op 22 mei 2018 was in het gemeentehuis in Reet een raadscommissie.
Agendapunt:
Ontginningsgebied Boom/Rumst - Sanering en eindinrichting deelgebied 2 - overeenkomst met Provincie, Vlaamse waterweg en BAM
Toelichting wordt gegeven door Wim Lux, departementshoofd Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit provincie Antwerpen
Ontwerpworkshops
Op 5 en 19 september en 24 oktober 2018 werden er door de provincie ontwerpworkshops met alle belanghebbenden georganiseerd in het Gemeentelijk Technisch Centrum. Door de grote hoeveelheid input werd de workshop van 24 oktober uitgesteld naar 10 december.
Op vraag van verschillende belangengroepen en individuen werd er een bijkomende infosessie ingelast op 3 december 2018. Daarvoor had Actief Terhagen een powerpoint klaargestoomd, die door onze Jan deskundig gepresenteerd werd.
Op de workshop stelde de provincie 3 verschillende saneringsontwerpen voor, waarop de aanwezige deelnemers hun commentaar konden geven.
Deze drie ontwerpen kan je hier bekijken.
Met alle meningen en info die we ondertussen gezien en gehoord hadden, vonden we het tijd om de visienota van 2017 te evalueren en bij te sturen. Die evaluatie resulteerde in de visienota van 2019. Ze werd ook gepubliceerd in de Terhaagse Gazet van december 2018.
Dit zijn de krachtlijnen van onze eerste visienota :
- Visie op voorliggende plannen
Sanering is noodzakelijk om de historische storten af te dekken en om onze kinderen een mooie erfenis te geven.
Enkel de storten afdekken is financieel gezien niet verantwoord.
Een uitgebreidere afdekking is een opportuniteit als de nabestemming gekend is.
We willen betrokken worden bij het participatieproject (is toegezegd) - Opvulling: onze voorstellen
Zone 3 Opvullen omdat deze tussen de beide storten in ligt.
Zone 4b Aanvullen en voorzien van een waterbufferbekken / vijver
Goede waterhuishouding is belangrijk voor Terhagen dorp !
Zone 7 Aanvullen zodat de Kapelstraat ter hoogte van Molleveld kan verbreed worden (fiets-voetpad-parking)
Historisch stort aan de Kapelstraat wordt afgedekt.
Tunnel onder Kapelstraat behouden : Natuurlijke doorgang naar de Rupel
Historische glooiing volgen bij het opvullen - Uitvoering van de werken + voorkeur aanvoerroute
Duur: Zo snel mogelijk maar in fasen zodat het gebied steeds toegankelijk blijft
Fases: Na elke fase dient de herinrichting meteen worden uitgevoerd (aanplanten, …)
Aanvoer: Via een nieuw aan te leggen kade ter hoogte van het museum en zo verder op een transportband onderdoor de Kapelstraat - Nabestemming: onze voorstellen
De nieuwe loskade kan na de werken gebruikt worden voor toeristische doeleinden.
Het door de gemeente beloofde polyvalente gebouw (i.p.v. het dorpshuis) kan extra benut worden voor toerisme.
Invulling van het gebied: zachte recreatie (wandelen, fietsen, …) / parkgebied / speelbos / …
De volledige nota vind je hier.